IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: През март-април недостигът на електромобили ще се подобри и цените ще паднат

Електрическата мобилност няма алтернатива, вече има електромобили с 1000 км пробег, съобщи Илия Левков, председател на управителния съвет на ИКЕМ

13:47 | 09.11.22 г.

През март-април положението с недостига на електрически автомобили ще се подобри драстично и цените им ще спаднат. Тази прогноза в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria направи Илия Левков, председател на управителния съвет на Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ).

„Електрическата мобилност няма алтернатива, а батерията на електромобила е вечна. Вече има китайски електромобили, които правят 1000 км пробег. В България, за разлика от други наши съседни страни, на тема инфраструктура за електромобили сме по средата на европейската карта. По брой зарядни станции спрямо броя автомобили сме на пето-шесто място в Европа, съобщи той.

Що се отнася до навлизането на китайски електромобили на европейския пазар, Левков предупреди, че потребителите биха спестили пари при покупката на такъв автомобил, но ще изхарчат много повече пари за т.нар узаконяване.

По думите му, без европейско типово одобрение този електромобил не може да бъде регистриран в България и Европа. Той обаче потвърди, че китайските автомобили, които се внасят в Европа, имат такова одобрение, минали са през краш тестове и макар да са по-евтини, дори и с над 20%, те също са „много високотехнологичен продукт“.

„Китай не спи и техните продукти не са вече онези евтини играчки от магазините за един лев. Китай не е фабрика, която произвежда евтини неща, а вече има страхотни продукти”, отбеляза експертът.

Левков напомни, че автомобилната промишленост е гръбнакът на Европейския съюз и предупреди, че навлизането на Китай в сектора крие огромен риск за европейските производители и смята, че те „сякаш подценяват тази сериозна инвазия“.

Що се отнася до стимулите при покупка на електромобил в България, експертът е на мнение, че субсидията е половинчата и обхваща само общински и държавни институции.

Ще има ли отражение на производството на електрически автомобили решението на САЩ за стимул от 7500 долара за покупка на електромобил, но само ако компонентите в него са произведени там? Очаква ли се поскъпване на електрическите автомобили, ако Европа наложи реципрочни мерки? Предлага ли България възможности на заводите, свързани с електрическата мобилност в Украйна, да се преместят у нас? Има ли нови инвестиции в електромобилността у нас? Добра идея ли е покупката на вече употребяван електрически автомобил?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още